Jag brukar handla surdegsbröd på Brödkultur i Helsingborg. Sist då jag handlade där fanns det ett surdegspulver. Surdegspulvret gör att man kan baka surdeg själv. Bor du inte i närheten av Helsingborg kan du skapa surdeg själv men det tar ett par dagar innan den är klar. Jag har hämtat surdegsreceptet från Kungsörnen.
http://www.kungsornen.se/recept/brod/surdegsbrod/ragsurdeg/
Dag 1:
Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en bunke, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25–28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 3:
Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
Dag 4:
Häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.
Dag 5, kväll
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.
Sedan kan du välja vilket surdegsbröd som du vill baka http://www.kungsornen.se/recept/brod/surdegsbrod/
Surdegsbröd klarar sig en vecka i kylen. Du kan även frysa surdeg. Tänk på att den behöver god tid på sig att tina.
Vad gör man då man åker bort en längre tid? Lämnar degen på Surdegshotell? Sveriges första surdegshotell var Urban Delis bageri i Stockholm.
Jag hittade ett kul youtubeklipp om att det bara tog 6 minuter att baka surdegsbröd enligt den franske bagaren.